· 

Het wordt tijd dat we het eens hebben over time timers..

Time Timers en running timers… zijn speciale klokken, die het verstrijken van de tijd visueel maken. U heeft er vast wel al eens over gehoord.

 

Voor veel kinderen is tijd een abstract begrip. Om grip te krijgen op die tijd en om dus hun zelfstandig plannen en organiseren te stimuleren, gebruik je best een time timer…

 

De Time Timer kan je heel eenvoudig gebruiken. Je plaatst de schijf zo, dat je met de rode schijf aangeeft hoeveel tijd er nog is, tot het einde van een vooraf opgegeven tijdsduur.

Wens je een tijdsduur in te stellen van 15 min dan plaats je de rand van de rode schijf gelijk met de ‘15’… simpel…

 

Kinderen die het moeilijk hebben met het begrip tijd raken vaak gefrustreerd en worden boos, wanneer je de woorden wacht nog even uitspreekt, want hoeveel is ‘even’ of wacht nog een half uurtje, want hoelang duurt dat nu een half uur… dat klinkt als een eeuwigheid. Of oefen nog een twintigtal minuutjes, dan mag je gaan spelen, binnen 10 min stoppen we met gamen, enz. de praktische toepassingen voor de time timer zijn dus eindeloos.

 

Rond de leeftijd van 10 jaar krijgen kinderen een beter tijdsbesef. Voor die leeftijd is het dus vaak nodig hen daarin te ondersteunen.

 

Zeker voor kinderen met ADHD, ADD, DCD en ASS vormt tijdsbesef, planning en organisatie nogal eens een struikelblok.

 

Wij stellen voor om bij een eerste gebruik de te verstrijken tijd klein te houden, zodat kinderen leren hoe de time timer precies werkt. Anders blijven ze tijdens hun taak té gefocust op de time timer i.p.v. op hun taak. Je kan dit dan best doen bij een taakje waar weinig tijdsdruk op rust: bv. tandenpoetsen, voorlezen,…

 

De Time Timer kan voor de hele familie gebruikt worden:

Vaak wordt de Time Timer aangeschaft voor kinderen met ADD, ADHD of een vorm van autisme, maar de Time Timer is ook heel geschikt om te gebruiken voor: 

  • jonge kinderen die nog geen klok kunnen kijken;
  • een beelddenker (ASS) die sneller een tijd zal kunnen inschatten als ze die letterlijk voor zich zien;
  • ouderen die minder goed zien, maar bijvoorbeeld tijdens een spelletje kaarten wel in de gaten willen houden hoeveel tijd er nog over is;
  • kids die moeite hebben met concentratie, omdat de duur van een opdracht niet duidelijk is.

Time Timer in combinatie met pictogrammen:

Als je kind gewoon is om met pictogrammen op een dag- of weekplanning te werken, kan het handig zijn om de gebruikte pictogrammen dubbel te maken. Eén maal op de planning en één maal om bij de time timer te plaatsen. Zo is de tijd die rest voor die specifieke taak ook visueel duidelijk gemaakt.

 

Oefen met de Time Timer met reeds gekende tijdsduren:

Het kan handig zijn om je kind het begrip tijd aan te leren bij tijdsduren die frequent herhaald worden in zijn/haar dagprogramma. Bijvoorbeeld een favoriet tv-programma, een tandenpoets-wekkertje, …

Zet de time timer op een zichtbare plaats op deze momenten.

Kinderen zijn blij verrast te ontdekken dat zowel de tv als de klok hetzelfde aangeven.

 

Laat kinderen ook zelf experimenteren met de time timer.

Kinderen zijn namelijk gefascineerd door de rode schijf die automatisch verschuift. Laat hen meebepalen waar de time timer geplaatst wordt en of jullie het belsignaal al dan niet gaan gebruiken.

Als je de time timer enkel zelf instelt en de time timer als verboden terrein voor de kinderen beschouwt, dan zullen ze de time timer eerder als een vijand dan als een hulpmiddel zien.

 

Het zelf mogen gebruiken van de time timer geeft een positief gevoel van zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.

Het is wel onze ervaring dat wanneer je zelf de time timer niet in het oog houdt… de tijd plots sneller of trager gaat dan normaal… 😉

 

Let wel, de mechaniek van de time timer is delicaat! De time timer instellen is geen probleem. Er mee spelen is echter niet de bedoeling.

 

Hoeveel tijd is er al voorbij?

Het is voor kinderen ook leuk om te kunnen zien hoeveel geduld ze al hebben gehad, of hoeveel tijd ze al hebben gekregen. Om dit duidelijk te maken kan je een stickertje kleven op de rand van de klok die aanduidt hoeveel tijd er werd ingesteld. Je kan ook met een uitwisbare whiteboardmarker een stip zetten.

 

Verschillende soorten:

In ons gamma hebben wij verschillende soorten time timers:

  • De compacte Time Timer Mod (die je kan pimpen met een leuk hoesje in verschillende kleuren
  •  De XL running timer, ideaal in de keuken of living, evt. in de buurt van een dag- of weekplanning. De klok is geluidloos en laat ook de nog te verstrijken tijd zien aan de hand van drie verschillende kleuren.
  • De Medium running timer die wel een tikkend geluid maakt zoals een kookwekker, ideaal voor fysieke opdrachten, waar een evt. een tijdsdruk op zit. Bv.: 15 min lopen, 3 min tandenpoetsen, 10 min aankleden, …
  • De Time Timer watch jr. Het beste van twee werelden: Een horloge en time-timer-in-één.
  • De Timeqube. Timeqube heeft één doel: je bewust maken van het verstrijken van de tijd zonder je aandacht van de taak weg te nemen. Timeqube gebruikt hiervoor prachtig vloeiende kleurovergangen: van groen naar oranje en uiteindelijk rood.

Reactie schrijven

Commentaren: 0