Diepe druk stimulatie hoe zit dat nu?

Tegenwoordig zijn de verzwaringsdekens- en knuffels een hot item. 

Maar hoe werkt dat nu eigenlijk? En hoe helpt het mijn kind?

Eigenlijk kennen we diepe druk ook al een beetje onder de vorm van inbakeren van baby’tjes . Het geeft een geborgen gevoel en heeft hetzelfde effect als een stevige knuffel, die je troost. Het helpt je ontspannen als je overstuur bent. De druk van een verzwaringsdeken of verzwaringsknuffel of drukvest is constant en gelijkmatig. 

Wie heeft dat toch uitgevonden hoor ik jullie denken?


Temple Grandin bouwde een knuffelmachine voor zichzelf. Ze ondervond hierdoor dat haar stress verminderde, dat ze kalmeerde. 

Temple Grandin heeft een autisme spectrum stoornis, ze had in die tijd veel moeilijkheden met sociale interacties, in combinatie met een sensorische verwerkingsstoornis, zoals dat bij ASS vaak het geval is. Daardoor vond ze knuffelen met andere personen te ongemakkelijk, te overprikkelend. 

De knuffelmachine hielp haar hierbij.


Zo zag dit er uit... 

             

Temple Grandin is een hoogbegaafde vrouw, met een autisme spectrum stoornis. Ze is hoogleraar aan de universiteit van Colorado. 

Allemaal goed en wel, maar hoe werkt het nu eigenlijk?

Het zenuwstelsel bestaat uit een sympatisch en parasympatisch systeem. Het sympatisch systeem zorgt voor ons overlevingsinstinct en alles wat er mee te maken heeft. Hierdoor reageert het lichaam met cortisol en stelt het ons in staat snel en gefocused tot actie over te gaan… Ons hartritme verhoogt, we staan klaar om te vluchten, of te vechten,… Cortisol is ons stress hormoon. Het werd vroeger vooral gebruikt om langer alert te blijven in bedreigende situaties, maar wordt heden ten dage vaker aangesproken om bvb. een moeilijke opdracht uit te voeren of bij kinderen om bijvoorbeeld een moeilijke test af te leggen, of zelfs gewoon heel aandachtig te zijn in de les en alle storende prikkels proberen buiten te sluiten … Cortisol zorgt voor een tijdelijke toename van suiker in het bloed…

 

Het parasympatisch systeem zorgt dan weer voor rust en de mogelijkheid om te herstellen. De hartslag wordt verlaagd, de ademhaling vertraagt en gaat over naar een buikademhaling. De bloedsuikerspiegel verlaagt. 

De hormonen melatonine en serotonine worden aangemaakt.

 

Melatonine het slaaphormoon, weet je wel… Bij mensen is de natuurlijke productie van melatonine direct gekoppeld aan de blootstelling aan licht aan bepaalde receptoren in het netvlies van de ogen. Bij de aanwezigheid van blauwachtig licht (uit zonlicht of uit kunstlicht en beeldschermen) wordt de productie van melatonine geremd. Neemt de blootstelling aan licht af, dan komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang. Voor het lichaam is dit het signaal om de dag-activiteiten te verminderen en zich voor te bereiden op de nacht.


Een ander hormoon met invloed op het parasymatisch systeem is oxytocine.

Een knuffel van iemand geeft oxytocine en seratonine af, wat ons een geluksgevoel geeft… het kalmeert ons, het helpt ons ontspannen.


Diepe druk werkt dus in op het parasympatisch systeem.


Diepe druk stimulatie kan je op verschillende manieren bekomen.


Met verzwaringsdekens, verzwaringsknuffels en drukvestjes bijvoorbeeld.

 

De prachtige verzwaringsdekens/kussens van Oliz en Koko Nora zijn een streling voor het oog, en bijna een design object. Ze zijn van een zeer hoogwaardige kwaliteit. Ze gebruiken voor het maken van hun verzwaringsdekens en -knuffels stoffen en vullingen, die veilig zijn voor het kind. 


Ook de Hairy Hugger is een prachtig voorbeeld van een verzwaringsknuffel, hij is heel aaibaar en met zijn lange armen kan hij een stevige omhelzing geven. 


Kinderen slapen er mee. Gebruiken het om een filmpje mee te kijken, mee te nemen naar school, huiswerk te maken en rust te vinden na een dag vol prikkels. Door hun ontwerp kunnen ze het gevoel van een stevige knuffel evenaren.


Alle knuffels zijn wasbaar, wat bij het gebruik door kids ook wel een must is.

De knuffels van zowel Made by us als Oliz en Koko Nora zijn heel mooi en duurzaam.

      

Ook de druk/ballenvesten of kragen zijn heel nuttig om te dragen en toch mobiel te blijven. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0