· 

Slaapklets een woordje uitleg

Hoe was je dag, schattebol? Goeeeeed !!! Nog iets speciaals? Nee niks…⠀

Herkenbaar?⠀

Het is voor mijn kids heel moeilijk om te vertellen wat ze hebben meegemaakt, hoe ze hun dag hebben beleefd. Wat voorbij is, is voorbij, en zeker moeilijk te benoemen. Bepaalde dingen blijven wel hangen, maar daar zijn ze zich niet altijd van bewust. ⠀

Dat is wel jammer, want als ouder krijg je graag een iets uitgebreider verslag. ⠀

Het is voor mijn oudste met ASS vooral belangrijk om, zoals wij soms zeggen: geopende mapjes te kunnen sluiten. Openstaande bezorgdheden te kunnen bespreken en af te ronden. Anders blijft dat onderwerp malen in zijn hoofd. ⠀

Maar ook de jongste, nu net geen kleuter meer, bleef nogal oppervlakkig in het beantwoorden van de vraag: ‘hoe was het vandaag op school?’.⠀

De boekjes: Slaapklets (deel 1,2 en 3) en Slaapklets voor kleuters zijn toch wel een leuk hulpmiddel om met je kids in communicatie te gaan en de dag op een fijne manier af te ronden.

Naar boven, naar het toilet, tandenpoetsen, pyjama aan, kleertjes voor morgen klaar leggen, een verhaaltje lezen en samen ‘slaapkletsen’, zo ziet ons slaapritueel eruit. Het is één blaadje per dag, dus qua tijdsinvestering valt het super goed mee… en de jongens, ja, die vinden het super, dat mama en/of papa voor het slapen gaan nog even de volledige aandacht geven en mee duiken in hun belevingswereld.

 

Het is een dagboek en geen agenda, de datums kan je dus zelf invullen, want eerlijk is eerlijk er zijn ook dagen dat we dit niet doen natuurlijk. De kinderen vragen er wel steeds naar.

 

Elke pagina bevat een rubriek: ‘wat past het best bij vandaag’, waarbij ze kiezen tussen bvb. druk/rustig of… blij/boos,…

Ook enkele open vragen zoals: wat was het leukste van de dag…

 

Elke bladzijde bevat ook een unieke opdracht, deze opdrachten zijn zeer uiteenlopend en vaak grappig, verschillende thema’s komen aan bod: yoga, ruiken, records, ruimterust en zoveel meer.

 

 

 

 

Slaapklets voor kleuters beslaat twee pagina’s per dag… Deze is nog visueler, de linkerpagina overloopt de dag aan de hand van prentjes, waarbij men kan aanduiden of ze dat die dag hebben gedaan, of niet: buiten spelen, muziek of dansen,….

De rechterpagina is een opdracht, meestal een opdracht die het lichaamsbesef bevordert en vaak ook heel grappig is. Onderaan de rechterpagina vind je dan nog twee deeltjes: een deeltje om over te kletsen, met originele vraagjes en een deeltje ‘lekker-slapen-tips’.

Wij vinden deze boekjes echt super en ik vermoed dat jullie ze ook geweldig zullen vinden. Als je er geen genoeg van krijgt en je boek al helemaal vol staat…. Geen paniek. Er is slaapklets deel 1, 2 en 3 en van slaapklets voor kleuters zijn er ook twee delen.

 

 

Je vindt de boekjes HIER

Reactie schrijven

Commentaren: 0